[O1] który silnik najlepiej szukać?1.6(akl)vs1.8(agn)vs2.0(a

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • acero1964
    Ambiente
    • 2010
    • 118

agrala, 5l hehe no chciałbym :P no jak jeżdżę po Katowicach i okolicach zazwyczaj miasto/trasa 50/50 to koło dychy pali. na trasie zazwyczaj 8 z małym hakiem ale jak się jedzie spokojniej na trasie to nawet 7 z hakiem się raz udało ale to trzeba się postarać żeby na wskazaniu na komputerze benzyny pokazywał 6l :P

Komentarz

• g_jetson
      Classic
      • 2011
      • 32

Zamieszczone przez acero1964
      agrala, 5l hehe no chciałbym :P no jak jeżdżę po Katowicach i okolicach zazwyczaj miasto/trasa 50/50 to koło dychy pali. na trasie zazwyczaj 8 z małym hakiem ale jak się jedzie spokojniej na trasie to nawet 7 z hakiem się raz udało ale to trzeba się postarać żeby na wskazaniu na komputerze benzyny pokazywał 6l :P
      Identyczne spalanie benzyny jest w 1.6 jeżdząc z głową, ale dynamicznie. Nie wierzcie w bajki, że te silniki palą mniej przy nazwijmy to "normalnej" jeździe.

Komentarz

• agrala
        Rider
        • 2011
        • 397

Moja pali w trasie od 7,5l a po miescie od 12,5l LPG.
        Nie wierze w to zeby komus po miescie palila 10l LPG - chyba ze ktos jezdzi obwodnicami i nazywa to jazda po miescie.
        Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
        Emulator czujnika poziomu oleju G266
        Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• matrix_pl
          Elegance
          • 2010
          • 758

Mój pali 10 ale czasami średnie przelotowe to 85km/h (najciekawsze że wtedy palenie jest poniżej normy) i to wcale nie po autostradach jak trzeba to 3 do odcinki i idzie spalanie ~10 gazu różnica w zimie jak emeryt czy w lecie na gumach 205 z klimą wynosi 1 l gazu

co do oleju jak kupiłem szkodnika 2 lata temu to szło 2-3 litry na 15 tyś po zrobieniu uszczelki pod pokrywą zaworów spadło do 1-1,5

oczywiście falowanie obrotów u mnie też występuje nie przeszkadza mi to
          Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• mariush19
            Rider
            • 2009
            • 634
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

I stało się jest 2.0 AQY, po pierwszych kilometrach jestem mega zadowolony z wyboru, kilometrów na razie za malo żeby ocenić spalanie oleju, przyjemność z jazdy po przesiadce z feli 1.3 jest nieporównywalna!. Założyłem lpg, przy dość spokojnej jeździe z dala od wielkich miast spalanie wyszło 8,65l LPG , swoją droga fela nie raz lubiała sobie 9 i więcej spalić Co ciekawe spalanie według maxidota wychodziło 8,6 czyli jak to rozumieć ? Może maxidot zawyża spalanie benzyny przez co zgadza się to ze spalaniem LPG :szeroki_usmiech

p.s oczywiście klima 100% ON, ogólnie ciężko wyczuć różnicę spalania jesli chodzi o klime wlaczoną i wyłączoną. Octa jest na oponach 205 więc to też może mieć minimalne znaczenie jeśli chodzi o spalanie, planuję chyba jako jedyny na OCP zmienić felgi 16" na 15" nich chyba w dół nie zmienial :szeroki_usmiech

Komentarz

• Ferd
              Rider
              • 2011
              • 320

Zamieszczone przez mariush19
              planuję chyba jako jedyny na OCP zmienić felgi 16" na 15" nich chyba w dół nie zmienial
              Ja zmieniałem w dół, ale wcześniej poeksperymentowałem. Pierwotnie miałem alufelgi 15 i do tego rozmiaru wróciłem. Samochodem ma się wygodnie i szybko jeździć, a nie samochód ma tylko wyglądać. Dla ładnego wyglądu stosuje się felgi aluminiowe. Wiec po kolei:

- 15" samochód nadal dobrze wygląda, oczywiście na alufelgach, jest wygodnie, cicho na dobrych oponach, dobrze się wóz zbiera, nie słychać dziur, nierównego asfaltu itp.

- 16" jeździłem jeden sezon na letnich. Gorszy komfort niż na 15, ale jeszcze akceptowalne pogorszenie, lepiej wygląda, ale wyraźnie gorzej przyśpiesza. Aktualnie je sprzedaję.

- 17" miałem przez tydzień pożyczone letnie. Na tym nie da się jeździć. Głośno, nieprzyjemnie, brak komfortu. Samochód się zbiera "jak mucha w smole", beznadziejnie. Serdecznie odradzam. Nie robiłem pomiarów, ale słyszałem, że na tej wielkości kółkach więcej pali. Wygląd tez taki jakiś przekombinowany, za duże te koła do Octavii, śmiesznie wygląda. Jeżdżąc szybko po nierównym można sobie jajka odbić.

Komentarz

Pracuję...